Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

17:21 - 28/02/2012

Η ξηρασία οδήγησε τους Μάγια στην εξαφάνιση

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Διαφημίσεις

Η διάλυση του πολιτισμού των Μάγια συνδέεται με μία μακρά περίοδο ξηρασίας, σύμφωνα με ερευνητές από το Μεξικό και τη Βρετανία.
Ο πολιτισμός των Μάγια άκμασε από το 250μ.Χ έως το 900 μ.Χ., όταν και εξαφανίστηκε. Η αυτοκρατορία απλωνόταν σε μία έκταση στο μέγεθος του σημερινού Τέξας και περιελάμβανε περιοχές όπως το Μεξικό, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ και το Μπελίζ.



Οι Μάγια είχαν τον πιο προηγμένο πολιτισμό στην Αμερική, με κεντρικό άξονα την αστρονομία και τα μαθηματικά. Ο πολιτισμός των Μάγια εξαφανίστηκε οριστικά περίπου το 900μ.Χ, αφήνοντας ερείπια των μεγάλων πόλεων, μεγαλοπρεπή μνημεία, διάσπαρτα μέσα στις πυκνές ζούγκλες της Κεντρικής Αμερικής, ως απόδειξη μίας άλλοτε πανίσχυρης αυτοκρατορίας.


Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, παρουσιάζει για πρώτη φορά συγκεκριμένες εκτιμήσεις για την μείωση του διαθέσιμου νερού, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες εκτιμήσεις ότι οι Μάγια, αν και ισχυρός πολιτισμός, οδηγήθηκαν όχι σε απότομη αλλά σε σταδιακή εξαφάνιση εξαιτίας της αυξανόμενης ξηρασίας, μέσα σε διάστημα σχεδόν δύο αιώνων.


«Η παρακμή των Μάγια συνδέεται με τις κλιματικές αλλαγές και ιδιαίτερα με την ξηρασία και διήρκεσε περίπου δύο αιώνες», σημειώνει η ερευνήτρια Martín Medina-Elizalde, του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών στο Γιουκατάν του Μεξικού. «Μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν σαφείς στοιχεία για το μέγεθος της ξηρασίας, αλλά αρκετοί αναφέρονται σε ακραία φαινόμενα», σημειώνει.


Η ερευνητική ομάδα μελέτησε τις τέσσερις πιο λεπτομερής έρευνες σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές στην περιοχή εκείνη την περίοδο. Τα στοιχεία προέκυψαν από τρεις λίμνες της περιοχής και από έναν σταλαγμίτη. Συνδυάζοντας τα στοιχεία από αυτές τις έρευνες δημιούργησαν ένα μοντέλο σχετικά με βροχοπτώσεις και τις εξατμίσεις των υδάτων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Martín Medina-Elizalde και τον Eelco Rohling, του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, διαπίστωσαν πως οι βροχοπτώσεις μειώθηκαν ξαφνικά προκαλώντας μία περίοδο ξηρασίας. «Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν μία μέτρια μείωση των βροχοπτώσεων μεταξύ 800 και 950μ.Χ, όταν και ξεκίνησε η κατάρρευση του πολιτισμού των Μάγια», δηλώνει ο Eelco Rohling.


«Η μείωση στις βροχοπτώσεις εκτιμάται γύρω στο 25% έως 40%, ωστόσο κρίνεται αρκετή για να προκαλέσει μία περίοδο ξηρασίας, με μείωση των υδάτινων αποθεμάτων, Από τα στοιχεία προκύπτει πως η βασική αιτία αυτής της ξηρασίας ήταν η μείωση των καλοκαιρινών βροχοπτώσεων», σημειώνει ο Eelco Rohling.


Η εποχή που σημειώνεται η μείωση των βροχοπτώσεων εξηγεί, εν μέρει, και την κατάρρευση του πολιτισμού των Μάγια. «Το καλοκαίρι ήταν η εποχή της καλλιέργειας για τους Μάγια και λόγω της ξηρασίας μειώνονται τα αποθέματα γλυκού νερού, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα χωράφια», έξηγει ο Rohling.


«Ακόμα και μία μικρή αλλαγή του κλίματος είναι αρκετή για να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα», δήλωσε στο «LiveScience» και πρόσθεσε πως «οι κοινωνικές διαταραχές και η εγκατάλειψη πόλεων είναι ενδεχομένως αποτέλεσμα τις έλλειψης νερού, ένα φαινόμενο που φαίνεται πως κράτησε χρόνια».


«Η έλλειψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές αναταραχές ή και ασθένειες ή και τα δύο, που μπορεί με τη σειρά τους να οδηγήσουν στην κατάρρευση ενός πολιτισμού», σημειώνει.


Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι, λόγω της κλιματικής αλλαγής, προβλέπεται ανάλογη ξηρασία στην Κεντρική Αμερική στο μέλλον. Αν και οι σύγχρονες κοινωνίες, όπως τονίζουν, είναι καλύτερα προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν τις επερχόμενες ξηρασίες, παρόλα αυτά αυτές εγκυμονούν διάφορους κινδύνους.

tvxs
Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*