Kατοχικά Νέα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

  Μερικά λαθάκια της σελίδας μας θα διορθωθούν μέχρι το βράδυ..καλή ενημέρωση..

Τρίτη, 21 Μαΐου 2013

ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ: «ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ: ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις: Τρίτη, 21 Μαΐου 2013 At Τρίτη, Μαΐου 21, 2013 Και μέχρι τωρα έχει5 σχόλια.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΕΠΙΣΤ.ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ Π.ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ

Ερχεται στο τέλος Μαίου μεγάλη μαγνητική καταιγίδα που θα επιρεάσει σοβαρά προβλήματα τόσο στίς τηλεπικοινωνίες οσο και στην ανθρώπινη υγεία. Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες είναι αποτέλεσμα ηλιακών εκρήξεων ,οπου τεράστιες ποσότητες φορτισμένων σωματιδίων κυρίως πρωτονίων και ηλεκτρονίων εκτοξεύωνται απο την επιφάνεια του ηλίου με ταχύτητες 400 εως 1200 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και σε δύο περίπου μέρες φθάνουν στην Γή.

Τότε αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδιο της γής το οποίο και συλλαμβάνει πολλά απο τα φορτισμένα σωματίδια.Αυτό εχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας προκαλώντας σοβαρές διαταραχές.Οι μαγνητικές καταιγίδες συμβαίνουν συχνά,ίσως και πάνω απο μία φορά τον μήνα και δεν είναι πάντα εύκολο να προβλεφθούν.

Μία τέτοια μέγάλη μαγνητική καταιγίδα αναμένεται να λάβει χώρα στο τέλος Μαίου οπου θα επηρεάσει πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.Χαρακτηριστικά είναι πιθανόν να επηρεαστούν οι τηλεπικοινωνίες,να μειωθεί η ορατότητα (νιφάδες) στις τηλεοράσεις,παρεμβολές στην ραδιοφωνία, στους δορυφόρους τηλεπικοινωνίας,προβλήματα στην πλοήγηση των διαστημοπλοίων,και πιθανές καταστροφές στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες επηρεάζεται και η πορεία αποδημητικών πουλιών και τα ταχυδρομικά περιστέρια.Γενικά θα επηρεαστούν σε μικρο ή μεγάλο βαθμό τα ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά συστήματα ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος της περιοχής.Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες συμβαίνουν συνήθως στά μεσαία και χαμηλά γεωγραφικά πλάτη της Γής.

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες επηρεάζουν και την ανθρώπινη υγεία και συμπεριφορά.Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα επηρεάζουν κυρίως εκείνους που υποφέρουν απο υπέρταση,υπόταση και καρδιακές παθήσεις.Επίσης προκαλούν πονοκεφάλους,ζαλάδες,ημικρανίες,αύπνία,καχεξία,πτώση της πίεσης και γενικά νωθρότητα και χαμηλή ζωτικότητα.Ρώσοι επιστήμονες που εχουν κάνει εκτεταμένες έρευνες στην βιολογία του διαστήματος και γενικά στίς επιδράσεις του ανθρώπου στο διάστημα,αποδίδουν τα γεγονότα αυτά στο ότι οι διακυμάνσεις του μαγνητικού πεδίου επιβραδύνουν την ροή του αίματος και προκαλείται μεταξύ άλλων υποξία(δηλ. ελλειψη οξυγόνου).

Επίσης πιστεύουν οτι επηρεάζεται και η ανθρώπινη συμπεριφορά και διάθεση.

Οι μαγνητικές καταιγίδες επηρεάζουν το 50 έως 75% του πληθυσμού αλλά σε διαφορετικό βαθμό για κάθε άνθρωπο και οι περισσότεροι άνθρωποι επηρεάζωνται σε ελάχιστο έως πολύ μικρό βαθμό.Μάλιστα οι νέοι άνθρωποι κατά πλειοψηφία νοιώθουν ελάχιστα εως καθόλου τις μαγνητικές επιδράσεις. Συστήνεται σε εκείνους που είναι ευαίσθητοι στις μαγνητικές καταιγίδες να αποφεύγουν την έντονη σωματικά δραστηριότητα,το άγχος και να μην μένουν μόνοι.

Σου άρεσε; Παρακαλώ μοιρασε το χρησιμοποιώντας ...


Μην' ξεχάσεις να διαβάσεις ακόμα...


5 σχόλια :

 1. "Οι μαγνητικές καταιγίδες συμβαίνουν συχνά,ίσως και πάνω απο μία φορά τον μήνα και δεν είναι πάντα εύκολο να προβλεφθούν."

  Και πώς ξέρει ότι έρχεται τέλος του μήνα????
  Chris_

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΜΠΡΑΒΟ Chris ΣΩΣΤΟΣ! ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ, ΚΑΙ ΕΒΑΛΑΝ ΤΟΝ ΚΑΤΣΑΡΟ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΡΡΕΥΣΕΙ ΤΑΧΑ ΜΟΥ ΤΑΧΑ ΜΟΥ! ΜΗΠΩΣ ΜΕΤΑ ΒΓΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ, ΟΠΩΣ ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΜΒΟΛΙΟ Η ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ; (Ν.Α)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "...προβλήματα στην πλοήγηση των διαστημοπλοίων..." ???? Καλά που μας το είπε, για να φυλάξω το δικό μου στο γκαράζ και να μην το κυκλοφορήσω !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η τεχνολογία τους ειναι τόσες χιλιάδες χρονια μπροστά που σε λιγω θα προβλεψουν το 3000 ίσα ρε τσιρκα μάθετες τι έχετε στο βρακι σας και τα ξανά λέμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα πραγματικό σενάριο. Βέβαια, είναι αδύνατον να κάνεις την οποιαδήποτε πρόβλεψη σχετικά με το πότε ακριβώς θα λάβει χώρα μία έκλαμψη. Μόνο μία έκλαμψη κατηγορίας χ-10 και πάνω μπορεί να προκαλέσει γεωμαγνητική καταιγίδα αρκετά ισχυρή ώστε να επηρεάσει το ηλεκτρικό δίκτυο και τις τηλεπικοινωνίες στη χώρα μας, και πάλι όχι απαραίτητα. Σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη το φαινόμενο γίνεται πολύ πιο έντονο. Πολύ μικρότερα γεγονότα συμβαίνουν συνεχώς. Για παράδειγμα μία έκλαμψη κατηγορία Μ5 μπορεί να συμβαίνει από μία φορά το μήνα μέχρι και 3 φορές την ημέρα όταν πρόκειται για ηλιακό μέγιστο. Οι κατηγορίες των εκλάμψεων είναι οι εξής: Β, C, M, X. Κάθε κατηγορία περιλαμβάνει μία 10βάθμια κλίμακα. Μία M1 είναι 10 φορές ισχυρότερη από μία C1. Και μία Χ1 10 φορές ισχυρότερη από μία Μ1. Μετά από μία έκλαμψη, λοιπόν, εκτοξεύεται εκ του Ηλιακού Στέμματος (το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του Ήλιου) μία ποσότητα μάζας (Coronal Mass Ejection), η οποία φέρει μαγνητικό πεδίο. Όταν αυτό το μαγνητισμένο νέφος πλάσματος συναντήσει τη μαγνητόσφαιρα της Γης, τότε μέσω του μηχανισμού της μαγνητικής επανασύνδεσης μπορεί να προκληθεί ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα επάγοντας ρεύματα (δινορεύματα) στο έδαφος και στους αγωγούς των ηλεκτρικών δικτύων, με αποτέλεσμα να καίγονται οι μετασχηματιστές. Από την άλλη δημιουργείται και το πανέμορφο βόρειο Σέλας από τις συγκρούσεις των πρωτονίων και ηλεκτρονίων (αυτό το νέφος πλάσματος που λέγαμε) με τα μόρια αζώτου και οξυγόνου της ατμόσφαιρας. Σέλας είχαμε και στην Αθήνα τον Νοέμβριο, καθώς και τον Οκτώβριο του 2003. Μπορείτε να βρείτε εικόνες στο διαδίκτυο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες την σκέψη σου: