Goji Berry - Η υπέρ-τροφή από το Θιβέτ και η καλλιέργεια του στην Ελλάδα.

Nikolaos Gonos 15 1/14/2013 07:24:00 μ.μ.

Γκότζι (Goji) – το μουρο της ευτυχιας, είναι η κοινή ονομασία ενός φρούτου, που παράγεται από δύο πολύ συγγενικά μεταξύ τους είδη: το Lycium barbarum και το L. Chinense. Είναι ενδημικά είδη της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ασίας.Τα είδη του γκότζι είναι φυλλοβόλα, πολυετή φυτά, με ξυλώδη κορμό και φτάνουν σε ύψος από 1 μέχρι 4 μέτρα.

Το φυτό είναι γνωστό εδώ και αιώνες στην Κίνα και στην περιοχή του Θιβέτ. Στην Κίνα αναφέρεται στις λαϊκές παραδόσεις από το 2.800 π.Χ. Χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική για τις ευεργετικές του ιδιότητες όσον αφορά την τόνωση της λειτουργίας του ήπατος και των νεφρών.

Επίσης, θεωρείται ότι εμπλουτίζει το αίμα με θρεπτικά συστατικά και προάγει την κυκλοφορία του, και αποτελεί εξαιρετικό βοήθημα στη διατήρηση της καλής όρασης και στη βελτίωσή της. Γενικά, αναζωογονεί και δίνει ενέργεια σε ολόκληρο τον οργανισμό. Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι το μυστικό της μακροζωίας.

Οι καρποί του παραδοσιακά θεωρούνται «υπερτροφή»: πιστεύεται πως προμηθεύουν τον οργανισμό με την απαραίτητη ενέργεια για τις καθημερινές του ανάγκες, ακόμα και σε συνθήκες στρες.
Μεταξύ άλλων, θεωρείται ισχυρό αντιγηραντικό και ενισχυτικό της μακροζωίας. Ως επιβεβαίωση αυτής της άποψης, άνθρωποι που ζουν σε κάποιες περιοχές της Κίνας, όπου το φυτό καλλιεργείται και χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό, απολαμβάνουν ένα πολύ υψηλό προσδόκιμο ζωής και μια καλή γενική υγεία.

Ο φημισμένος Li Qing Yuen, που έζησε μέχρι την ηλικία των 252 ετών (1678-1930), κατανάλωνε Goji Berries καθημερινά. Η ζωή του Li Qing Yuen είναι η πιο καλά γνωστή και τεκμηριωμένη περίπτωση ακραίας μακροζωίας που έγινε ποτέ γνωστή.
Οι καρποί, που μοιάζουν με μούρα και είναι πολύ ευαίσθητοι (εύκολα οξειδώνονται και το χρώμα τους σκουραίνει), συλλέγονται με ειδικό ύφασμα και αποξηραίνονται σε σκιερό μέρος.

Τα γκότζι δεν βρίσκονται σχεδόν ποτέ φρέσκα, εκτός από τις περιοχές παραγωγής τους, και συνήθως πωλούνται σε ανοιχτά κουτιά και μικρές συσκευασίες, σε ξηρά μορφή. Ο βαθμός αποξήρανσης ποικίλλει στα γκότζι: κάποιοι καρποί παραμένουν μαλακοί και κάπως κολλώδεις, όπως οι σταφίδες, ενώ άλλοι μπορεί να είναι πολύ σκληροί.
Η γεύση από τα γκότζι μοιάζει με της σταφίδας, αφήνοντας και μια μικρή αίσθηση ντομάτας. Μπορούν να φαγωθούν ωμά ή να μαγειρευτούν. Οι Κινέζοι κάνουν σούπες με αυτό το μούρο και παρασκευάζουν επίσης ένα κρασί. Τα φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί καταναλώνονται ως λαχανικό.

Τα γκότζι θεωρούνται ως μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές θρεπτικών συστατικών. Περιέχουν βήτα-Καροτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1 και Β2, καθώς και μια σειρά άλλων βιταμινών, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα. Το γκότζι περιέχει πολλούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά και διατροφικές ίνες απαραίτητα για το σώμα. Τα εκατό γραμμάρια μεταποιημένου μούρου περιέχει 370 θερμίδες.

Στην εμπορική πρακτική υποστηρίζουν ότι οι πολυσακχαρίτες που περιέχουν τα προϊόντα από γκότζι, μεταξύ των οποίων αρκετοί “χυμοί γκότζι», έχουν εκτεταμένα βιολογικά οφέλη για την υγεία, αν και κανένας από τους ισχυρισμούς αυτούς δεν έχει αποδειχθεί από ιατρική έρευνα.

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική χρησιμοποιούν τα φύλλα σε συνδυασμό με το φλοιό της ρίζας για να παρασκευάσουν ένα τσάι. Το γκότζι μπορεί να καταναλωθεί σε καθημερινή βάση, για να προσφέρει γενική ευεξία.
Το Goji μπορεί να καταναλωθεί άφοβα. Δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις υπερδοσολογίας. Επίσης, δεν έχουν παρατηρηθεί αλλεργικές αντιδράσεις. Ερευνάται μόνο αν αλληλεπιδρά με αντιπηκτικά φάρμακα ή με φάρμακα που χορηγούνται για τον διαβήτη και την αρτηριακή πίεση.

Ο καρπός του Goji

περιέχει 18 αμινοξέα, μεταξύ αυτών τα 8 που θεωρούνται απαραίτητα.
περιέχει 21 ιχνοστοιχεία, όπως ψευδάργυρο, ασβέστιο, γερμάνιο, σελήνιο και φώσφορο
περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος B (Β1, Β2, Β6)
έχει περισσότερη Β-καροτίνη και από το καρότο, και το πλήρες φάσμα των αντιοξειδωτικών
έχει περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι
έχει βιταμίνη E, η οποία σπανίζει σε φρούτα
έχει 500 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια (ανά μονάδα βάρους)
περιέχει διάφορες φυτοστερόλες, όπως την αντιφλεγμονώδη Β-σιτοστερόλη, η οποία περιορίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης και συμβάλλει στη σεξουαλική ευρωστία
περιέχει «ωφέλιμα» λίπη, όπως ω-6 και λινολεϊκό οξύ, που είναι ρυθμιστές της ορμονικής λειτουργίας
έχει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες

Ο χυμός του Goji

δυναμώνει την καρδιά και αποτρέπει τις ταχυπαλμίες
καταπολεμά την αϋπνία και ενισχύει τη μνήμη
περιέχει πολυσακχαρίτες, που ρυθμίζουν τη λειτουργία της υπόφυσης και την έκκριση μιας ορμόνης που καθυστερεί τη γήρανση
ανακουφίζει τις εγκύους από την πρωινή ναυτία
ενισχύει το μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα
έχει κάποιες αντικαρκινικές ιδιότητες και έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ηπατίτιδας B
χρησιμοποιείται με επιτυχία για την απώλεια βάρους
καθαρίζει το αίμα και βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματος
χαρίζει αίσθημα ευεξίας και αισιοδοξίας
σε κλινική έρευνα σε ηλικιωμένους ασθενείς, βελτιώθηκε η σεξουαλική ικανότητα στο 35% των περιπτώσεων
μελέτες σε χοιρίδια έχουν δείξει ότι έχει προστατευτική δράση για το συκώτι

ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ-ΟΦΕΛΗ

Οι καρποί του Goji θεωρούνται εκ παραδόσεως ως Υπέρ-Τροφή.
Το Goji είναι το πρώτο σε περιεκτικότητα άγριο φρούτο αντιοξειδωτικών ουσιών.Συγκριτικά το πορτοκάλι περιέχει 750 μονάδες αντιοξειδωτικά, το σπανάκι 1260 μονάδες, το βατόμουρο 2400, το Goji Berry 25100 μονάδες αντιοξειδωτικές.
Έχει ιδιαίτερη γεύση, ένα συνδυασμό κερασιών, κράνων και φραγκοστάφυλων.
Επίσης έχουν 11% πρωτείνη, που είναι καταπληκτικό για φρούτο.
Επιπρόσθετα υποστηρίζεται ότι εμπλουτίζουν το Αίμα με θρεπτικά συστατικά και προάγουν την κυκλοφορία του (blood tonic).
Σε εργαστηριακές δοκιμές σε χυμούς καρπών, που χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος ORAC (μέθοδος μέτρησης ικανότητας απορρόφησης ελευθέρων ριζών), ανεδείχθη η υπεροχή του χυμού Goji σε αντιοξειδωτική δράση και κατά συνέπεια στην καταπολέμηση των βλαπτικών ελευθέρων ριζών.

Η ανωτέρω δράση βοηθά στην μείωση της κυτταρικής γήρανσης και στην αναχαίτηση της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης.
Ο χυμός του φυτού περιέχει πολυάριθμα φυτοχημικά στοιχεία γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες πάνω στις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.
Οι ουσίες αυτές πιστοποιείται ότι ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ δρουν ως ισχυρά προσαρμογενή, προστατεύοντας το σώμα σε περιόδους πιεστικών καταστάσεων.

Η βεταΐνη που περιέχεται στο χυμό Goji, ως δότης ομάδων μεθυλίου διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην αποτοξίνωση του ήπατος. Επιπλέον παίζει κάποιο ρόλο στην παραγωγή της καρνιτίνης και φαίνεται ότι εμφανίζει προστατευτική δράση στους νεφρούς.
Επιπρόσθετα συνεισφέρει στην μετατροπή της ομοκυστεϊνής σε μεθειονίνη, γεγονός που τη καθιστά χρήσιμη στον έλεγχο των αυξημένων επιπέδων ομοκυστεϊνης στο αίμα (παράγοντας που θεωρείται ότι επιβαρύνει την καρδιαγγειακή υγεία).
Ακόμη, η βεταϊνη ως δότης μεθυλικών ομάδων συμμετέχει στην παραγωγή του SAMe (S-Αδενοσύλ-μεθειονίνη) το οποίο ασκεί προστατευτική δράση στο νευρικό σύστημα.
Είναι πολύ καλή πηγή β-σιτοστερόλης (ισχυρότατο αντιφλεγμονώδες)
Στο μούρο αυτό θα βρούμε το λινελαικό οξύ, βασικό ωφέλιμο λιπαρό, ιδιαίτερα χρήσιμο για μείωση του λίπους, αύξηση της άλιπης μυικής μάζας, ικανοποιητική ενέργεια και μυική αντοχή.

Οι καρποί Goji περιέχουν επίσης : φλαβονοειδή,απαραίτητα και μη αμινοξέα, συνολικά 18 αμινοξέα, περισσότερα δηλαδή από την γυρη των μελισσών , καροτενοειδή όπως βήτα-καροτίνη, ζεαξανθίνη, λουτεΐνη, λυκοπένιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τις Β1, Β2, Β6 καθώς και πολυάριθμα οργανικά μεταλλικά στοιχεία συμπεριλαμβανομένων των : ψευδάργυρος Φωσφόρος Σίδηρος Χαλκός Σελήνιο και του γερμανίου.
Τα Goji Βerries ή Wolf Berries είναι ίσως τα πιο πλούσια διατροφικά φρούτα του πλανήτη. Περιέχουν 18 είδη αμινοξέων (έξη φορές περισσότερα από τη γύρη των μελισσών) συμπεριλαμβανομένων και των 8 απαραίτητων αμινοξέων (όπως η ισολευκίνη και η τρυπτοφάνη).

Για Καλλιέργεια Goji Berry στην Ελλάδα
Δείτε εδώ biobaxes

ΠΗΓΗ

Σχετικά Αρθρα

υγεια 5676274106256281934

15 comments

Γιατι τοσος σκοτωμος για το Γκοτσι Μπερρυ ρε παιδια μια ζωη μανια στα Ξενοφερτα
το ιπποφαες ειναι πολυ ποιο αξιολογο και πολυ ποιο θρεπτικο και Ελληνικοτατο που κραταει απο την Αρχαια Ελλαδα
Οπως πολυ ποιο αξιολογη η Ζια που εχει κυνηγηθει απο τους
Ανθελληνες για την αριστουργηματικη της αξια

Αλεπού μου, δεν καταλαβαίνω γιατί ενοχλείσαι τόσο για το γκότζι... Καταναλώνουμε τόσα πολλά προϊόντα ξενόφερτα... Κι εφ'οσον ο Ελληνας καταναλώνει γκότζι, και όπως αποδείχθηκε μπορεί άνετα να καλλιεργηθεί και στην Ελλάδα, γιατί να μην το καλλιεργήσουμε;;;; Γιατί να το εισάγουμε και να δίνουμε τα λεφτά μας στους Κινέζους;;;;

Περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια του γκότζι βρείτε εδώ: http://biobaxes2.wordpress.com/

Ασύμφορη καλλιέργεια γιατί έχει τεράστιο κόστος συλλογής και σε πειραματική καλλιέργεια στην Αμερικανική γεωργική σχολή της Θεσσαλονίκης αποδείχτηκε ότι δεν υπερέχει καθόλου σε σχέση με τις ελληνικές υπερτροφές:ελαιόλαδο, ρόδι, σύκο, σταφίδα και ζειά.

@ hatzinik
Αποδείχθηκε;;;;; Πότε έγινε αυτό και δεν το ξέρω;
Το πείραμα ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη, ξεκίνησε πέρυσι, και τα δεντράκια ακόμα είναι μικρά, δεν βρίσκονται σε πλήρη παραγωγή... Πως λοιπόν μπορεί να αποδειχθεί κάτι χωρίς να έχει μελετηθεί;
Οσο για το ελαιόλαδο, την σταφίδα κλπ... πες μου εσύ γιατί οι ελαιοπαραγωγοί και σταφυλοπαραγωγοί εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες τους στρέφονται κι αυτοί προς άλλες κατευθύνσεις;
Η Ζέα ακομα δεν έχει καλλιεργηθεί στην Ελλάδα. Οι καλλιεργητές Ζέας είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Το παραπανω σχόλιο είναι δημοσιευμένο απο "biobaxes". Δεν ξέρω γιατί με έβγαλε σαν "ανώνυμος"

biobaxes

http://www.biocluster.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=181&Itemid=58&lang=el
Μπορείς να διαβάσεις τις εκτιμήσεις του καθηγητή Γκέρτση.Επίσης ο συνεταιρισμός της Μπολόνιας μετά από 10ετή έρευνα χαρακτήρισε ανάξια την καλλιέργεια και την προτείνει μόνο σαν οικιακή καλλιέργεια.Ούτε το κόστος συλλογής δεν βγάζεις.Αν βάλεις δε και το κόστος εγκατάστασης δεν ξεχρεώνεις ούτε σε 50 χρόνια.Όσο για το ότι οι αγρότες εγκαταλείπουν παραδοσιακές καλλιέργειες έχει να κάνει με το επίπεδο μας σαν λαός και την ανυπαρξία του κράτους.Πράγματα με αξία δεν μπορούμε να τα προωθήσουμε(ελιά,ελαιόλαδο,κρασί κ.α) και αποδεχόμαστε εύκολα ότι μας πασάρουν οι άλλοι.Βλέπε φωτοβολταϊκά,εκτροφή σαλιγκαριών,κότζι μπέρι.Οι μόνοι που κερδίζουν από αυτές τις "καινοτόμες καλλιέργειες "είναι οι έμποροι και οι μελετητές.

@hatzinik
Φίλε μου hatzinik , αν διάβασες 2 σειρές και έβγαλες τα συμπεράσματά σου, γιατί δεν έλαβες υπ'όψην σου και το υπόλοιπο άρθρο; Τον έχεις ακούσει τον κ. Γκέρτση; Αν όχι σε προσκαλώ να επισκεφθείς την παρακάτω σελίδα και να ακούσεις όλη την ομιλία του σε άλλη ημερίδα. Επίσης διάβασε και τα σχόλια απο κάτω. Απο τα σχόλια και τις υπόλοιπες αναλύσεις με αποδείξεις θα καταλάβεις οτι η εισήγηση του κ. Γκέρτση βασίζεται σε υποθέσεις.

http://biobaxes2.wordpress.com/%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b4%ce%b1/

Αλλωστε στο άρθρο στο οποίο με παρέπεμψες ο κ. Γκέρτσης δήλωσε καθαρά οτι η καλλιέργεια είναι πειραματική και δεν υπάρχει ακόμα ολοκληρωμένη εικόνα. Επίσης, ο φοιτητής που έχει αναλάβει την έρευνα τυχαίνει να είναι γιος μου, γι αυτό επέτρεψέ μου να έχω μια καλύτερη εικόνα απο σένα, τόσο του πειράματος όσο και της καλλιέργειας γενικότερα...
Επίσης θα ήθελα να δω και το λινκ για τον συνεταιρισμό της Μπολόνια που λες, γιατί έχω την εντύπωση οτι πριν 10 χρόνια ούτε ειχαμε ιδέα οτι υπάρχει φρούτο που λέγεται γκότζι μπέρρυ. Μόλις πριν λίγα χρόνια το ανακαλύψαμε εμείς οι ευρωπαίοι...

Είχα πάει στην ημερίδα που μιλούσε ο Γκέρτσης.Και όσα υπάρχουν στο site που ανέβασα σε πληροφορώ ότι είναι ωραιοποιημένη απάντηση.Στην ημερίδα κυριολεκτικά "ξεγύμνωσε" ένα πωλητή φυτών καλή ώρα σαν κι εσένα με αποδείξεις τόσο που δεν ήξερε τι να απαντήσει.Με απλά λογιστικά απέδειξε ότι με τις τρέχουσες τιμές δεν βγάζεις ούτε τα εργατικά.Ακόμα και υπέρμαχοι του φυτού όπως ο κος Δαουτόπουλος δεν μπόρεσαν να πουν κάτι θετικό.Για την Μπολόνια το έμαθα απο επιθεωρητή της Βιοελλάς που πήγε επίσκεψη στον συγκεκριμένο συνεταιρισμό.Όσο για την διατροφική αξία του,αν δεις το http://www.oracvalues.com/sort/orac-value θα δεις ότι υπάρχουν πολύ καλύτερα φυτά και πιο συμβατά με το μικροκλίμα της χώρας μας.Τόση προπαγάνδα για να μας πείσουν να καλλιεργήσουμε ένα φυτό.. γιατί άραγε;; Και τελειώνω λέγοντας ότι έχω φυτεύσει πειραματικά και γκότζι μπέρι, και αρώνια και νάσι και ιπποφαές.Μόνο το νάσι μπορεί να σταθεί επαγγελματικά.

Ε τώρα τι να πω....
Ερχεσαι σε αντίθεση με όλα όσα είπες παραπάνω.
Μετά απ'όλα που διάβασα, πραγματικά αναρωτιέμαι γιατι τελικά στράφηκες κι εσύ σε γκότζι, αρόνια, ιπποφαές και δεν καλλιεργείς ελιά, ρόδι, σταφύλι κλπ...

Τι δεν κατάλαβες τώρα;Ποιά είναι η αντίφαση;Δοκίμασα και γι' αυτό επιμένω ότι δεν αξίζει παρά την διαφήμηση(στα όρια πλύσης εγκεφάλου).Κι όποιος κάνει τη βλακεία να το φυτεύσει θα κλαίει τα λεφτά του και τον κόπο του!!Μόνο για οικιακή χρήση!!

Και φυσικά αυτά που επέλεξα να καλλιεργώ επαγγελματικά είναι η ελιά και οπωροφόρα βιολογικής καλλιεργείας.Με το ρόδι δεν ασχολήθηκα γιατί στην περιοχή που μένω δεν υπάρχουν οι απαραίτητες μετασυλλεκτικές εγκαταστάσεις.

Ένα καινούργιο blog για της υπέρ-τροφές και την καλλιέργειά τους.
http://superfoodshellas.blogspot.gr

πωλουνται δενδριλια goji berry σε γλαστρακια ηλικιας 2 χρονων με πιστοποιηση αμεσα διαθεσιμα και σε μεγαλεσ ποσοτητες περιοχη αιτωλοακαρνανιας 6942596768

Οποιος επαγγελματικα φυτεψει γκοτζι θα χασει τα λεφτα του.
εχω 2,5στρ. Και εχω να σας πω πως θελει πολλη νερο ευεσθητο σε μυκητες, και τρελο κοστος συγκομιβης.
Αν ακουσεις τιμες αγορας του νωπου καρπου θσ τρβας τα ....δια σου που εμπλεξες.
Απο 4-10Ε που σου ταζουν να υπολογιζεις 0,5-1Ε στην καλυτερη.
Οι μονοι που οικονομανε ειναι οι μεσαζοντες φυτων.
Μην βαλετε πανω απο 10 φυτα για αρχη γιατι θα κλαιτε.

Ακόμη κι αν δεν πουλήσετε νωπό κ στραφείτε στην σταφίδα μιλάμε για 14 euro το kg στον παραγωγό ....Με αποξήρανση 70% σημαίνει τιμή νωπού 5,2 στην χειρότερη δυνατή περίπτωση ...Από που προκύπτει το 0,5-1 ... Προσωπικά εγώ πουλάω 15-20euro το kg απευθείας σε μαγαζιά και οι τιμές που παίζουν για το barbarum σε έμπορο είναι 8-14 euro το kg ...Όσο για το ασύμφορο της καλλιέργειας αγαπητέ hatzinik πως το διαπίστωσες χωρίς μια ολοκληρωμένη καλλιέργεια από μέρους σου και δέχεσαι a priori τις απόψεις του καθηγητή Γκέρτση ;; Κάτι μου θυμήζουν οι κουβέντες λάδι , κτλ αφού ανέφερες το Γκέτση και όσον αφορά το "ξεγύμνωμα" που αναφέρεις ανέφερε το ΚΟΥΛΟ ότι για να μαζέψεις 1kg θέλει 10.000 καρπούς ... Αν είναι δυνατόν !!Αυτό ισχύει για δεδομένα 1καρπός = 1γρ & αποξήρανση 90% κάτι που δεν ισχύει και για τα δύο ...Έχω ήδη 5,5στρ και πάω για 8-10 το καλοκαίρι ..Κ για τη Spirulina αν θυμάμαι καλά κάτι τέτοια λέγανε στις αρχές στα παιδιά στη Νιγρίτα...! Καρανάσιος Γιάννης Οικονομολόγος - Καλλιεργητής Goji ...www.mygojiberry.gr

Δημοσίευση σχολίου

ΨΑΞΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

katoxika webradio

ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΕΙΣ ΠΡΩΤΟΣ

ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΑΡΕΣΑΝ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ

Loading...

NEWSLETTER